Bent u van plan om onroerend goed aan te kopen? De afgelopen jaren zien we een trend waarbij vastgoedeigenaren een grote rol spelen in het verhuur- of verkoopproces van een bedrijfspand. EMB speelt in op deze trend en helpt u door middel van professioneel advies. Enkele mogelijkheden om vastgoed aan te kopen, is door middel van een naamloze vennootschap (NV), stichting en besloten vennootschap (BV). Een NV is een ondernemingsvorm met een in aandelen verdeeld maatschappelijk kapitaal. Een BV kunt u met anderen oprichten. Hierbij zijn de aandelen niet vrij overdraagbaar. Een BV kan een pand kopen voor verhuur aan derden of voor eigen gebruik. Gaat u het als BV gebruiken voor gebruik aan derden? Dan wordt de huur belast als winst uit de BV. Op deze manier zijn de onderhoudskosten en andere kosten aftrekbaar. Wat u als huurinkomsten genereert, is winst uit onderneming en dat wordt tegen een vennootschapsbelastingtarief belast. Hier worden nog wel de aftrekkosten van afgehaald.

Vastgoed kopen via de vennootschap: wat zijn de voordelen?

Onroerend goed kopen via de vennootschap: wat zijn de voordelen? Het is fiscaal voordelig omdat veel kosten aftrekbaar zijn van de belastbare winst, zo ook de aankoopprijs van het pand en interesten op de lening. Eventuele kosten die gemaakt zijn, zoals een notaris- en registratiekost, kunnen tevens afgeschreven worden. Als vennootschap kun je liquiditeiten overhebben die u als overschot kunt investeren. Op deze manier kunt u rendement behalen uit een latere verkoop of verhuur. Daarnaast kan de vennootschap zodanig groeien dat er meer ruimte nodig is en dan komt extra vastgoed goed van pas.

Let wel op: deze investering in de vennootschap moet gericht zijn op het verwerven of behouden van belastbare inkomsten. Een andere mogelijkheid: als privépersoon in samenwerking met de vennootschap investeren in vastgoed. Dat kan op drie manieren:

  • Onverdeeldheid: u wordt samen met de vennootschap volledig eigenaar van een deel van het vastgoed
  • Opstal: de ene partij wordt eigenaar van het pand en de andere partij bezit de grond
  • Gesplitste aankoop: de een koopt het vruchtgebruik, de ander de blote/naakte eigendom 

EMB is een gecertificeerd makelaar en wij zijn specialist in vastgoedadvies. Wij zijn uw vastgoedpartner en stellen de klant centraal. We adviseren u graag over de mogelijkheden. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.