Overweegt u om te schenken aan uw kinderen of kleinkinderen? Wij van EMB adviseren u om op de hoogte te zijn van alle vrijstellingen en voorwaarden. Veel ouders willen hun kinderen helpen door hulp te bieden bij de aankoop van een huis. Denk hierbij aan het schenken van een bepaald geldbedrag aan uw kinderen. Kunt u het geld niet missen? Dan is onroerend goed schenken een mogelijkheid.  Maar waar moet u rekening mee houden en wat zijn de mogelijkheden? Oftewel: hoe kunt u zo optimaal mogelijk vastgoed schenken? EMB Vastgoed adviseert bij een eventuele schenking in vastgoed. 

Schenken op papier

Schenken op papier is mogelijk omdat u wellicht niet over kapitaal beschikt wat u zomaar aan uw zoon of dochter kunt schenken. Uw kapitaal zit vast in vastgoed, maar door middel van schenken op papier kunt u nog schenken aan uw kinderen. Hoe wordt dit geregeld? U betaalt rente aan uw kind en de schenking wordt later verrekend met de erfenis. Hiervoor is een notariële akte nodig. U moet zelf overwegen of dit een optie is vanwege de extra kosten. Schenken op papier wordt voornamelijk gekozen als het gaat om grote vermogens of als het vermogen in uw huis vastzit. 

Grond of een woning schenken

Wilt u een woning, een stuk grond of garagebox schenken? Dat valt onder de vrijstellingen van schenkbelasting.  Bij een schenking van een geldbedrag is het duidelijk wat u aan schenkbelasting moet betalen. Als u een stuk grond, garagebox, parkeerplaats, vakantiewoning of een woning wilt schenken, dan moet de waarde hiervan nog bepaald worden. Voor een parkeerplaats of losse garagebox geldt de marktwaarde. Dat is het hoogste bedrag dat u zou krijgen als u de box of parkeerplaats zou verkopen. Hierbij mag u kiezen welke WOZ-waarde u neemt. 

Verkopen aan een derde partij

Bent u al bekend met de bedrijfsopvolgingsregeling, oftewel BOF? Hierbij besparen zowel ouders als kinderen nogal wat aan schenk- en inkomstenbelasting. Het is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. U moet goed weten wat u kunt en wilt schenken. Daarnaast zijn er een aantal voorwaarden waar u rekening mee dient te houden. De onderneming moet bijvoorbeeld minimaal 1 jaar bij de erflater in het bezit zijn geweest en de degene die de onderneming erft moet het in ieder geval nog 5 jaar voortzetten. Is er sprake van ondernemingsvermogen? Dit is vaak een discussiepunt bij de Belastingdienst. Zij kijken naar een aantal punten zoals:

  • hoeveelheid verkooptransacties
  • mate van financiering met vreemd vermogen
  • expertise en ervaring van ondernemer/aandeelhouder

Er zijn wat haken en ogen, daarom is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle voorwaarden. Een fiscalist of notaris kan u hier meer over vertellen.