U heeft de stap gemaakt om te starten met uw eigen bedrijf: gefeliciteerd! Een mooie stap om zelfstandig ondernemer te worden. Als het goed is, heeft u een marktonderzoek uitgevoerd waarin u onderzocht heeft hoe u uw dienst of product in de markt gaat zetten. In een financieel plan verwerkt u vervolgens hoeveel geld u nodig heeft en waar u het geld vandaan gaat halen. Zo worden de slagingskansen van uw bedrijf inzichtelijk. Heeft u al een pakkende bedrijfsnaam? Heel goed. Heeft u ook al gedacht aan de verschillende bedrijfsverzekeringen? Hiermee kunt u bepaalde risico’s afdekken. U heeft als ondernemer geen ondernemersdiploma nodig om een bedrijf te starten. Voor een aantal specifieke beroepssituaties gelden wettelijke eisen. Heeft u een bedrijf aan huis of huurt u een bedrijfspand? Wij vertellen u hieronder meer over het huren van een bedrijfspand.

Middenstandsbedrijfsruimten en overige bedrijfsruimten 

Middenstandsbedrijf

Welke ruimte bij u past hangt natuurlijk af van de werkzaamheden die u uitvoert. Een pand kopen is een mogelijkheid, maar veel ondernemers kiezen ervoor om te huren. De panden voor een middenstandsbedrijf zijn toegankelijk voor het publiek omdat u hier direct een dienst of product levert zoals een hotel, camping of winkel. Als ondernemer heeft u hierbij recht op huur en huurprijsbescherming. De regels voor een middenstandsbedrijfsruimte houden rekening met de kwetsbare positie van de huurder.

Overige bedrijfsruimte

De panden die niet onder middenstandsbedrijven vallen zijn bijvoorbeeld pakhuizen, kantoren en fabrieken. Hierbij heeft u geen recht op huur- en huurprijsbescherming. De huurprijs en huurprijsverhogingen worden met elkaar besproken. Als u een bedrijfsruimte huurt, kunt u de kosten aftrekken van de opbrengsten van uw onderneming. Hierbij kunt u denken aan inrichtingskosten, schoonmaakkosten en energiekosten. Over de huurprijs betaalt u, zowel bij een middenstandsbedrijfsruimte als bij een overige bedrijfsruimte, geen BTW. 

EMB Vastgoedadvies

Wilt u starten met een eigen bedrijf, maar weet u nog niet of u een bedrijfsruimte wilt huren of kopen? De specialisten van EMB staan klaar om u te voorzien van een degelijk vastgoedadvies. De klant staat centraal bij EMB! We helpen ondernemers graag om samen te groeien en kijken naar de gewenste situatie. Bent u klaar om te groeien? Neem dan contact met ons op.