Uw onderneming maakt genoeg winst om eindelijk een bedrijfspand te gaan huren.
Maar hoe wordt de huurprijs van een bedrijfspand nu eigenlijk bepaald? Waarom kost het ene pand een vermogen en het andere pand wat beter onderhouden is, kost veel minder?

Waar dat verschil in huurkosten vandaan komt, leggen we u uit in deze blog.

Dat ligt aan zaken zoals:

  • Locatie
  • Oppervlakte
  • Bereikbaarheid
  • Faciliteiten
  • Bijbehorende services in het kantoorgebouw
  • Parkeergelegenheid
  • Wel of niet gemeubileerd

Bovenstaande factoren bepalen voor een groot gedeelte de huurprijs. Dat u meer betaalt voor een geweldige locatie spreekt natuurlijk voor zich. Bij een geweldige locatie hoort  goede bereikbaarheid met de auto, het openbaar vervoer en eventueel ook de fiets.
Kantoor- of bedrijfspanden op een industrieterrein zijn soms moeilijk te bereiken met de fiets. Wat nu als u een fietsplan voor uw werknemers heeft, omdat u duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan? Dan zou dit niet de beste keuze zijn.
Misschien lijkt het ook logisch dat een groter bedrijfspand oppervlakte in m² duurder is dan een kleiner pand. Dit is echter niet helemaal het geval.

Welke factoren zijn bepalend voor de huurprijs per m² ?

We beginnen natuurlijk bij de huurtermijn. In verhouding is een korte huurtermijn voor een toplocatie een duurdere aangelegenheid dan een langere huurtermijn. De verhuurder moet namelijk binnen korte tijd weer een nieuwe huurder vinden. Vandaar dat de verhuurprijs dan ook hoger is.
Wel of geen gevelreclame is eveneens een belangrijke factor. Hoe dit van invloed kan zijn vraagt u zich af? Als u voor led verlichting kiest als uw gevelreclame, dan is er in veel gemeenten een vergunning nodig. De reden hiervoor is dat deze vorm van gevelreclame overlast kan veroorzaken in de (directe) omgeving van het bedrijfspand. Led schermen of led verlichting kunnen lichtvervuiling opleveren. Afhankelijk van de locatie van het pand kan het een vereiste zijn dat het licht ‘s nachts gedimd wordt of zelfs helemaal uitgezet moet worden. Als het om gevelreclame gaat langs de snelweg mogen er geen films getoond worden of te lange animaties, want dit kan voor afleiding zorgen bij automobilisten.
Een vergunning voor gevelreclame kan de huurprijs dus ook beïnvloeden. 

Begane grond of niet?

Is uw bedrijfspand gevestigd op de begane grond of zit u juist hoog en droog op een bepaalde verdieping? Bij een pand op de begane grond doen de voorgevel, voortuin en achtertuin er ook toe. Wie neemt het onderhoud hiervan voor zijn rekening? Valt het onderhoud bij de services van het kantoorgebouw of zijn er andere afspraken over gemaakt?
Heeft u een kantoorruimte gehuurd in een bedrijfsverzamelpand, dan is er natuurlijk ook weer sprake van een andere verhuurprijs. De verhuurprijs kan ook weer per verzamelpand variëren vanwege de locatie, de faciliteiten en bijbehorende services van het pand.

Bruto vloeroppervlakte of verhuurbare vloeroppervlakte

In de zakelijke wereld wordt er nog een onderscheid gemaakt om de huurprijs van een bedrijfspand per m² te bepalen. Dan doelen we op de bruto vloeroppervlakte en de verhuurbare vloeroppervlakte. Simpel uitgelegd is verhuurbare vloeroppervlakte (VVO) de eigenlijke oppervlakte die in een gebouw wordt gebruikt als kantoorruimte. Oppervlaktes zoals parkeerplaatsen, liften, wat feitelijk niet als werkruimte wordt gebruikt binnen een kantoor worden niet meegenomen in de verhuurbare vloeroppervlakte.
Bruto vloeroppervlakte (BVO) bevat dus de gehele oppervlakte van een kantoorruimte, zoals parkeerplaatsen en liften.
Voor het verhuren van kantoren is de VVO het belangrijkste uitgangspunt en vanuit hier wordt de basis gemaakt voor de verhuurprijs. De BVO is echter ook nog van invloed op de verhuurprijs, maar de basis wordt gevormd met de VVO.

Laat u goed informeren!

Al met al zijn er dus best wat factoren die de uiteindelijke huurprijs bepalen.

Laat u dus vooral goed informeren voordat  u een huurcontract tekent voor een bedrijfspand. U wilt natuurlijk wel weten waar u precies voor betaalt. EMB Vastgoed verhuurt representatieve kantoorruimten voor verschillende doeleinden, wensen en eisen.
Neem voor meer informatie contact met ons op!