De meest gestelde vragen over het huren van een winkel- of bedrijfsruimte
Heeft u een nieuw bedrijf opgestart en bent u op zoek naar een mooie bedrijfs- of winkelruimte? Of zoekt u een ruimte ter uitbreiding van uw huidige organisatie? Dan is het belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten als huurder zijn. Het blijft soms lastig om hier meer duidelijkheid over te krijgen. Om die onduidelijkheid bij u weg te nemen, geven wij graag antwoord op een aantal meest gestelde vragen wanneer het gaat om het huren van een winkel- of bedrijfsruimte.
Is het een bedrijfsruimte of overige bedrijfsruimte?
Er bestaan twee verschillende huurovereenkomsten: (middenstand) bedrijfsruimte of overige bedrijfsruimte. Alles wat geen 290-bedrijfsruimte of woonruimte is, is een overige bedrijfsruimte. Een bedrijfsruimte moet toegankelijk zijn voor publiek. Houd hier dus rekening mee als u op zoek bent naar een geschikte ruimte. Er zit wel degelijk verschil in, waardoor dit gevolgen kan hebben voor uw huurcontract.
Wat is de periodieke huurprijsherziening?
Maak duidelijke afspraken over de huurprijs. Vergelijk daarnaast vergelijkbare ruimten in de omgeving. Hiervoor kunt u een bedrijfsmakelaar inschakelen. Van te voren onderhandelen is makkelijker dan achteraf. Voor huurverhoging geldt een aparte procedure, waarvoor advies ingewonnen wordt door een deskundige. Bij een overige bedrijfsruimte staat in het huurcontract dat de huurprijs elk jaar met een vast percentage wordt verhoogd.
Zorg ervoor dat u de huurovereenkomst zwart op wit heeft staan. Maak foto’s van de staat van de ruimte om eventuele discussies te voorkomen. Een voorbereid mens telt voor twee!
Moet ik naar de gemeente?
Wat zijn de toekomstplannen in het gebied waar u uw ruimte op het oog heeft? Wat is de gemeente van plan met het pand: oftewel wat is het bestemmingsplan? Ga gerust langs bij de gemeente om er achter te komen!
Hoe lang wilt u huren?
Overige bedrijfsruimten zijn flexibel, hierbij kunt u voor onbepaalde tijd of bepaalde tijd huren. Het termijn kunt u zelf bepalen, dat is bij een bedrijfsruimte wel anders. Hierbij geldt vaak een wettelijk termijn van 2 jaar of 5+5 jaar, tussentijds opzeggen is niet mogelijk.
Mag ik als huurder de huurovereenkomst tussentijds opzeggen?
Als u de huurovereenkomst tussentijds wilt opzeggen, pleegt u een wanprestatie en daardoor bent u schadeplichtig. Vaak wordt er dan een schadevergoeding opgesteld, omdat de verhuurder huurinkomsten misloopt. Dit wordt met (eventuele) juridische adviseurs en alle betrokken partijen vastgesteld.
Ik wil een bedrijfspand huren. Waar kan ik dat doen?
Dit kunt u zelf doen, maar om u een hoop tijd te besparen kunt u ook een bedrijfsmakelaar inschakelen. U hoeft enkel de ruimten te bezichtigen en te onderhandelen. Bent u benieuwd hoe het werkt? Neem dan contact met ons op per mail of telefoon: T: 033-4893737 E: info@embvastgoed.nl